Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. mars 2015. Referansenummer: 7167

Allergi

Pollenallergi og kryssreaksjoner

Hei!
Jeg har pollenallergi, mest bjørk, og opplever at jeg reagerer på en del mat på våren. Om vinteren har jeg ikke disse problemene. Lurer på om matreaksjonene kan ha sammenheng med pollenallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Det er ikke uvanlig at personer som har allergi for pollenopplever å få ubehagnår de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten. Bjørkepollenallergikere kan få kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker, for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter. Mange med allergi overfor or og hassel kan også reagere på de samme matvarene som ved bjørkepollenallergi.
Det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker man reagerer på, derfor er det viktig å prøve seg fram.Noen får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mange reagerer hele året og de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).
Symptomene kan være kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. I sjeldne tilfeller kan en få symptomer som elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Ofte er dette mildt og ufarlig, men noen ganger kan det være nødvendig å kontakte lege.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar