Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mars 2015. Referansenummer: 7098

Hjerte/kar, Lunge

Hvordan leve best mulig med hjerte- og lungesykdom?

Jeg har pollenallegi, hjertefeil (feil i venstre grenkammer) og kols/emfysem (50 % lungekapasitet). Hva kan jeg gjøre for å leve best mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hjertesykdom og kols/emfysem forekommer ofte samtidig og kan gi pusteproblemer som gir nedsatt fysisk kapasitet som kan påvirke livskvaliteten. Imidlertid er det vist at det lønner seg å holde seg fysisk aktiv og gjerne trene på en måte som er tilpasset tilstanden. Det er vist at man da har klart mindre plager enn hvis man er lite aktiv. Det gjelder også å forebygge forverrelser, fordi dette ofte kan gi langvarige tilbakeslag. Jeg tenker da på forebygging ved å få satt influensavaksine hver høst og gjerne sikre seg med lungebetennelsevaksine (Pneumovax) med 5-8 års intervaller. Jeg går ut fra at dine medisiner er best mulig innstilt i forhold til både hjerte og lunger samt allergi. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar