Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mars 2015. Referansenummer: 7108

Hjerte/kar

Hvordan forebygge høyt blodtrykk?

Hva skjer i sirkulasjonsorganene når det er høyt blodtrykk? og hvordan kan man forebygge høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 17. mars 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Blodtrykket er trykket i kroppens pulsårer som bringer blodet fra hjertet og ut i kroppen. Hvis du har for høyt blodtrykk påvirker det hjertet slik at det tvinges til å arbeide hardere for å pumpe blodet rundt. Det kan føre til at hjertemuskelen blir forstørret. Åreforkalkning utvikles raskere hvis blodtrykket er for høyt, særlig i hjertets kransårer. Det gir økt risiko for angina pectoris ( hjertekrampe) og hjerteinfarkt.  Forhøyet blodtrykk er også en vesentlig årsak til hjerneslag og nyresykdommer.

Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge høyt blodtrykk. Det er viktig å ha et sunt kosthold,være i aktivitet minst 30 minutter hver dag og drikke moderat med alkohol. Alkohol kan nemlig bidra til økt blodtrykk. Det er også viktig å redusere saltinntaket. Et vanlig norsk kosthold inneholder som regel betydelig mer salt enn ønskelig. Hvis du røyker, bør du slutte med det.Når du røyker trekker blodårene seg sammen og blodtrykket stiger.

Du kan lese mer om høyt blodtrykk på våre hjemmesider www.lhl.no

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar