Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. mars 2015. Referansenummer: 7114

Lunge

Hoste etter opphold i Syden

Jeg har hostet intenst i 2 uker. Den første uken var jeg på Tenerife, ved hjemkomst oppsøkte jeg lege. Han lyttet på meg og gav meg diagnosen astma. Har aldri hatt det før. Jeg tenker seg at jeg har bronkitt. Det knirker når jeg puster. Jeg har mat-allergi (nøtter, jordbær, syrer). Mitt spørsmål: oppdaget idag at jeg etter hoste hadde blødd nedentil - føltes som hosten startet i tærne. Kan dette være astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok ikke sikkert at du har astma, men det kan bare tiden avgjøre. Det er flere årsaker til piping i brystet og hoste. Dette kan være irritasjon av slimhinnen i luftveiene utløst av en infeksjon med bakterier eller virus. Noen ganger kan også mye bruk av klimaanlegg i Syden gi irritasjon av luftveiene og gi problemer en tid etterpå. Du bør nok få gjort en spirometri (pusteprøve) for å se om lungefunksjonen er nedsatt og om medisin eventuelt normaliserer den.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar