Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. november 2015. Referansenummer: 9198

Lunge

Astma med ustabilt forløp.

Hei. Sliter med en aktiv astma. Ble tett i mars og det varte til og med Juli. Bruker da forstøveren pluss Alvesco og serevent. To kurer med prednisolon og en med penicillin. Trener spinning pluss styrke tre ganger i uka. Ble litt forkjøla nå. Da er jeg pottetett igjen. Hva anbefaler dere at jeg gjør. Mvh hilsen Ikke-røyker. 56 år 😉

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astma kan være ganske variabel, og utløsende faktorer på forverringer er som regel forkjølelser, eksponering for irritanter eller allergier. Moderat fysisk trening anbefales, men med reduksjon av intensitet og treningslengde i forbindelse med forverringer. Dette for å redusere irritasjon i bronkiene som kan inntreffe når man puster kraftig og lenge og samtidig har økt følsomhet i slimhinnene. Det er kanskje lurt å utelukke allergi som medvirkende årsak hvis du blir dårlig vår/sommer. Ellers vil stabil behandling med kombinasjon av inhalasjonssteroid og langtidsvirkende medisin som åpner være viktig, og dette bruker du jo allerede. Noen ganger kan tillegg av montelukast (tablett) stabilisere tilstanden, men det må prøves ut før man vet om det er effektivt. Effektiv inhalasjon av medisiner er viktig, og eventuelt kan bruk av inhalasjonskammer være påkrevet.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar