Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. november 2015. Referansenummer: 9271

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk - spesialist?

Jeg er en kvinne, 46 år, som nylig fikk påvist forhøyet BT 150/90 hos fastlege. Siste måneder har jeg også merket økt hodepine, tretthet og intens svimmelhet i perioder. Min mor og mormor fikk begge hjerneslag før de fylte 60 og jeg er engstelig for om dette kan være genetisk. Jeg har full tillit til legen min som har tatt en rekke blodprøver, også med tanke på hormonbalansen. Han mener at jeg ikke trenger å medisineres enda. Min mor hadde et veldig "svingende" BT - hun var veldig sprek (som jeg også er, trener regelmessig og er opptatt av å leve sunt). Jeg kan huske at legene slet med å medisinere BT hennes. Mitt spørsmål er om dette bør vurderes av spesialist pga familiehistorikken?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Utredning og behandling av høyt blodtrykk gjøres som regel hos fastlegen. Det er utarbeidet rutiner og retningslinjer for dette, som er greie å forholde seg til. Grenseverdien for normalt blodtrykk er satt til 140/90. Men det er likevel vanskelig å sette en generell behandlingsgrense. Grunnen til at man behandler høyt blodtrykk, er å forebygge komplikasjoner som hjerneslag, hjerteinfarkt og død. Om pasienten skal behandles eller ikke, bestemmes etter en helhetlig vurdering. Legen vurderer om du har, eller har fare for å utvikle åreforkalkning. Om du har diabetes, fortykkning av hjertemusklene, og om det lekker proteiner i urinen din (som tegn på nyreskade). Vurdering av alder, røyking og kolesterol hører også med. Forekomst av slag og hjertesykdom i familien tas også med i regnestykket. Det er utarbeidet en risikokalkulator som kan si noe om din 10-årsrisiko for å dø av hjerte- og karsykdom. Du kan prøve den her: http://nhi.no/forside/skjema-og-kalkulatorer/kalkulatorer/norrisk-10-arsrisiko-for-kardiovaskuler-dod-30384.html Nå har ikke jeg full oversikt over helsen din, men ut i fra det du forteller ser det ut til at du havner i grenseland for om det er behov for medisinsk behandling eller ikke. Fastlegen din ønsker kanskje å se an utviklingen litt før evt. behandling igangsettes. Det synes jeg virker fornuftig. Det er også lurt å kontrollere blodtrykket ved flere anledning, og kanskje også gjøre en 24-timers blodtrykksmåling, for å vurdere om det virkelig holder seg høyt. Ut i fra det du forteller her, virker det ikke som om det er behov for spesialistvurdering foreløpig. Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar