Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. november 2015. Referansenummer: 9086

Hjerte/kar

Blodfortynning som forebyggende

Hei. Jeg er en kvinne på 49 år ( i dag🎉🎉) og nettopp startet opp med Micardis for hypotensjon. Lurer på om jeg burde ha startet med Albyl-E i tillegg. Har det noe for seg å ta en Dispil daglig som profelakse? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og gratulerer med dagen!

Du er inne på et viktig spørsmål. Skal du ha blodfortynnende medisiner (albyl og dispril er samme stoff, men ulike styrker) for å forebygge hjerneslag og hjerteinfarkt, eller ikke? 

Forskning viser at slik behandling kan redusere forekomsten av hjerteinfarkt i en viss grad. Behandlingen reduserer ikke antall hjerneslag, og reduserer ikke faren for død grunnet hjerte og karsykdom.

Forskning viser også at forebyggende behandling med blodfortynnende medisiner kan redusere forekomsten av tykktarmskreft. 

Fordelene av forebyggende blodfortynningsmedisiner er vist hos personer over år. Baksiden av medaljen er at blodfortynnende behandling øker risikoen for indre blødninger (feks magesår). 

Så om du fra neste år skal settes på Albyl-E, må du og legen din avgjøre i fellesskap etter en diskusjon om både fordeler og risikoer. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar