Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. november 2015. Referansenummer: 9227

Hjerte/kar, Kosthold

Feil råd om fett?

Fant denne på Espen Rostrup sin hjemmeside, gis det helt gale råd i dag? http://espenrostrup.com/2014/06/25/kostholdsanbefalinger-utfordres-av-ny-stor-metaanalyse/

"Studier som ble inkludert i analysen:
• 32 observasjonsstudier (530 525 deltakere) om fettinntak fra mat
• 17 observasjonsstudier (25 721 deltakere) om nivå av fettsyrer i blodet
• 27 randomiserte, kontrollerte studier (103 052 deltakere) med intervensjon av forskjellige typer fett

Ved analysen av fett fra mat, fant forskerne ingen sammenheng mellom forskjellige typer fettsyrer og forekomst av koronar hjertesykdom med unntak av transfett. Som i flere tidligere studier, var det en klar sammenheng mellom inntaket av transfett og forekomst av hjertesykdom."

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. november 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring
Hei, studien det vises til kan ikke si at dagens kostholdsråd er feil med tanke på forebygging av hjerte- og karsykdom. Vi legger vekt på balansen mellom ulike typer fett, og at umettet fett er gunstig sammenliknet med mettet fett. Se mer her: Nye kostråd om fett - https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2014/2014/nye-kostrad-om-fett/. Studien antyder derimot at mettet fett trolig er like uheldig som raffinerte karbohydrater (slik som loff og sukker) for hjertehelsen. Når det er sagt har studien som Rostrup skriver om mange store svakheter. Den var en analyse av tidligere studier som ofte var av lav kvalitet og som egentlig ikke var beregnet for å undersøke sammenhengen mellom fett og hjerte- og karsykdom. Når man kombinerer mange studier som ikke egentlig er egnet til å besvare det man lurer på, havner man i en hengemyr, og vil ikke klare å få gode svar. Å forstå denne typen forskning krever en dyp kunnskap om ernæringsvitenskap og dens metodiske bakgrunn. Om mettet fett er sunt eller usunt kommer helt an på hva man sammenlikner det med. Det er ikke tvil om at dersom man bytter ut noe av det mettede fettet i kosten med umettet fett, f.eks. bytter ut meierismør med rapsolje, faller det skadelige kolesterolet i blodet og risikoen for å få hjerteinfarkt går ned. Det finnes ikke et næringsstoff eller en enkeltmatvare som alene fører til hjerte- og karsykdom. Det avhenger av helheten i kostholdet og kombinasjonen av livsstilsfaktorer. Et kosthold med lite mettet fett i - konteksten av et helhetlig sunt kosthold (eksempelvis middelhavskosthold) - er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom og tidlig død. Men det er klart at dersom man bare spiser mindre mettet fett finnes det fortsatt mange måter å spise usunt på.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar