Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. november 2015. Referansenummer: 9220

Lunge

Kols og lungebetennelse.

Jeg har kols, og har hatt lungebetennelse to ganger de to siste årene senest for en mnd siden. Jeg fikk blodforgiftning begge gangene, og det ble kritisk. Mitt spørsmål: hvorfor får jeg blodforgiftning? Og hva kan jeg gjøre for at det ikke skal bli slik? Takk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(4)
Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved kols er lungene ofte mer disponert for å få infeksjoner som bronkitt eller lungebetennelse. Hvis lungefunksjonen er lav, kan lungebetennelser bli farlige. Det anbefales å ta influensavaksine hver høst oppunder jul, dessuten kan det være lurt å få satt pneumokokkvaksine (Pneumovax) hvert 5.-8. år som kan bidra til beskyttelse mot blodforgiftning ved lungebetennelse forårsaket av pneumokokker. Dette er ikke sjelden årsak til alvorlig forverrelse ved kols. Ellers er nok både lungesykdom og alder medvirkende årsak til et slikt forløp. Noen ganger kan det foreligge nedsatt mengde antistoffer av typen IgG i serum og dermed en svekket immunberedskap mot visse bakterieinfeksjoner.

Legen har sikkert gjennomgått medisinene dine og justert dem/endret dem slik at de er tilpasset deg best mulig. Ellers er det lurt å melde fra til legen ved tidlige tegn til infeksjon, som for eksempel økende hoste og slim, slik at det kan igangsettes antibiotikabehandling allerede i tidlig fase.

Selv kan man bidra med moderat mosjon som øker lungenes evne til å kvitte seg med slim i bronkiene som ellers kan bli værende lenge slik at det vokser bakterier som kan gi infeksjon. Det er ellers lurt å unngå opphold i rom hvor det er røykes eller er sterke lukter som irriterer. Å unngå mennesker som har forkjølelse og hoster er nok også viktig, selvom det er klokt å ikke isolere seg mer enn nødvendig.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar