Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. november 2015. Referansenummer: 9225

Lunge

Langvarig hoste og tung pust.

Hei! Jeg er en kvinne i midten av førtiårene. De siste årene har jeg vært plaget med gjentatte og veldig langvarige luftveisinfeksjoner, og vedvarende tørrhoste i ukesvis. Hosten er til stede gjennom hele vintersesongen. Hosten øker ved anstrengelse. Jeg blir lett sår i halsen av f.eks kald luft eller trekk. Mange dager har jeg heshet i stemmen. Jeg er i tillegg allergisk mot pollen (påvist mot bjørk), og går på Aerius hele året da jeg blir tett i nese og nyser med en gang jeg slutter. I tillegg har jeg brukt Symbicort sporadisk. Jeg føler meg ofte tungpustet og sliten/matt. Noen ganger oppstår en trykkfølelse midt i brystet. Jeg har tatt spirometri hos fastlegen med følgende funn: FVC: 2,46 L (82%) FEV1: 1,94 L (76%) FEV1/FVC: 78,9% (92%) PEF: 357 L/m (95%) FEF25: 4,09 L/s (73%) FEF50: 2,01 L/s (51%) FEF75: 0,64 L/s (38%) MMEF: 1,72 L/s (50%) Ingen forbedring etter ventolin, og heller ingen forbedring (heller verre) etter 10 dager med 30 mg prednisolon. Har tatt CT torax som så fin ut. Jeg har påvist en hjerteklaffelekkasje som følges opp, det er tre år siden sist. Jeg venter nå på time hos lungespesialist, men i mens grubler jeg jo på hva dette kan være. Hvordan skal jeg tolke spirometrifunnene? Hvilke tilstander kan jeg utelukke med CT av lungene? Kan det likevel være at jeg har astma? Hva annet kan det være som plager meg? Veldig takknemlig på svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Symptomene du angir rimer godt med en tilstand med ømfindtlige slimhinner i luftveiene. Det kan man ha ved for eksempel obstruktive lungesykdommer som astma og kols, som jo er de vanligste tilstandene med slike symptomer. Røyking eller stadig eksponering for andre luftveisirritanter og støv kan også gi slike plager. Visse typer medisiner kan også gi hoste.

Spirometriresultatet som du refererer viser kanskje en lett obstruksjon, men jeg ville nok sikre meg en gjentatt undersøkelse å sammenlikne med for å se om pusteprøven er korrekt utført med maksimal innsats under hele målingen. Det er nødvendig for å få en riktig diagnose. Det vil helt sikkert bli gjort når du kommer til lungespesialist for videre utredning. Der vil det nok også bli utført TLCO-undersøkelse, NO-test og kanskje også body-box-undersøkelse.

Med CT-undersøkelse kan man påvise lungefortetninger på en bedre måte enn ved vanlig røntgenbilde av lungene. Man vil også kunne uttale seg om det foreligger emfysem (henfall av lungevev), eventuelt om det er fortykkelser i bronkieveggene, samt om det foreligger lungefibrose eller enkelte mer sjeldne lungesykdommer. Det siste forutsetter ofte at det er gjort en HRCT. Men en normal CT kan ikke utelukke alle typer lungesykdommer.

Astma kan som absolutt ikke utelukkes. Men endelig avklaring forutsetter at det foreligger gode undersøkelsesdata. Sammen med dine opplysninger vil det hjelpe legen til en konklusjon. Lykke til!

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar