Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. november 2015. Referansenummer: 9102

Lunge

Lungefibrose og samtidig lungebetennelse.

Har spørsmål knyttet til lungefibrose. Diagnose ble stilt sommeren 2015. Behandling med Esbriet er gitt over 2 måneder. I aktuell situasjon er det tilkommet lungebetennelse. Økende grad av hoste og mye slim. Nyeste MR viser økende grad av fortetninger svarende til infeksjon + fibrose. Man vil nå forsøke behandling med Ofev. Mitt spørsmål er: Er det slik at infeksjon i lungene kan være et symptom i seg selv og ledd i den fibrotiske utviklingen? Må det forventes at ytterliggere lungebetennelser vil kunne oppstå uavhengig av om man har utsatt seg for kulde/ annet, og som ledd i sykdomsutvikling? Det har vært høy crp og frostanfall inne i bildet, men vedkommende er ikke fullstendig sengeliggende og "utslått" i den grad man kanskje kunne trodd. På forhånd mange takk. Mvh SFT

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Lungebetennelse (infeksjon) og lungefibrose (betennelse uten infeksjon) er uttrykk for forskjellige typer betennelse. De har ikke noe med hverandre å gjøre, men hvis lungefibrosen bidrar til at det kan være vanskelig for lungene å kvitte seg med slimet i bronkiene, kan det oppstå bronkitter og etterhvert lungebetennelser. I slike situasjoner kan man være spesielt disponert for nye infeksjoner. Andre ganger kan annen samtidig sykdom disponere for infeksjoner, eventuelt bruk av store doser kortison. Forkjølelse og influensa vil også kunne disponere for utvikling av lungebetennelse. Det virker som om det er en god oppfølging av denne tilstanden, men det kan være ekstra krevende når tilstanden "forstyrres" av samtidig infeksjon.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar