Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. november 2015. Referansenummer: 9217

Hjerte/kar

Pacemaker og puls

hei LHL, håper dere kan svare konstruktivt. Jeg har PaceMaker Medtronic Sensa fra februar 2014 etter en hjerteoperasjon og hvor jeg desverre fikk AV blokk da de gjorde inngrepet. Nå får jeg kun 135-140 i puls på trening. Jeg er i god form. Burde klart fint 150 i puls! Hvorfor klarer ikke Ullevål sykehus eller Rikshospitalet og stille inn PaceMakeren så jeg kan klare og få høyere puls? Det er frustrerende å ha en puls som en 75 åring når jeg kun er 56år. Blir ikke tatt seriøst på sykehuset. Jeg har spurt flere ganger. De vet ikke hvorfor. Hvordan er det mulig i dag i 2015 at de ikke klarer å stille inn PaceMakeren? hilsen kvinne 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Forstår frustrasjonen. I teorien er det fullt mulig å stille inn pacemakeren på høyere puls enn 140. I praksis er det imidlertid slik at pacemakeren må fange opp signaler fra din pust og eller akselerasjon for å kunne justere seg opp ved trening, - og effekten av dette kan variere litt i forhold til hvilken type trening du driver og egenskaper ved akkurat din type pacemaker. Teknologien er fortsatt ikke perfekt dessverre, men jeg synes du skal kreve en detaljert forklaring på hvilke innstillinger som er gjort, og hvilke muligheter som evt. ikke har blitt forsøkt ved neste kontroll.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar