Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. november 2015. Referansenummer: 9206

Lunge

Sarkoidose og lungefunksjon

Hei Har sarkodiose og blitt fulgt opp av forskjellige sykehus. Her har spirometri-verdiene vært nokså like, dlco verdiene har blitt målt mellom 73-78%. Var hos en privatlege og målte tlco på 94% der. Dlco og tlco er vel det samme? Blir usikker på testresultatene, vet det er en del feilmarginer ved disse målingene, men det går vel mer i negativ retning en positiv?. Har litt angst for sykehus grunnet tidligere feilbehandling. Kan testene være påvirket av nervøsitet, eller andre faktorer? Mulig å trene seg opp til normal funksjon, synes jeg henger litt etter jevnaldrene i bakker og trapper. Hjerte og mye annet har jo del å si på kondisen, vil nedsatt dlco på 25% si nedsatt kondis på 25%? Hva er normalverdier for dlco for friske mennesker.? Kan også friske mennesker ligge under normalverdiene uten at det foreligger noe sykdom? Vil jeg forresten føle meg andpusten selv om ikke pulsen er altfor høy ved belastning? Eller henger pusten og pulsen tett sammen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose er en spesiell type betennelsestilstand uten kjent årsak. Alle organer kan rammes, men affeksjon av lungene er ganske vanlig forekommende. De fleste blir friske uten spesiell behandling. Men i noen tilfeller går tilstanden over i en mer langvarig fase, noen ganger i mange år før den roer seg ned. Det er disse tilfellene som gir fare for å gi nedsatt lungefunksjon fordi det kan danne seg bindevev/arrvev i lungevevet. Det kan medføre en nedsatt evne til oksygenopptak, men ofte er denne ikke så kraftig affisert. Andre ganger utvikler det seg en reduksjon av lungevolumet, slik at man blir mer andpusten ved anstrengelser. I langvarige tilfeller kan man også måle en viss nedsettelse av luftstrømningen gjennom bronkiene. Dette måles med spirometri.

DLCO og TLCO er det samme og beskriver lungevevets evne til å ta opp surstoff fra luften vi puster inn. Det er vanlig å tenke seg at normalverdien er fra ca. 80% av forventet normalverdi og høyere. Det er også vanlig å korrigere TLCO-verdien i forhold til lungevolumet. Dette måleparameteret er imidlertid ikke alltid så eksakt som man kunne ønske og påvirkes også av en rekke andre faktorer. Det er derfor ikke så lurt å bruke dette som et mål for kondisjon. Da må man utføre en belastningstest på sykkel eller tredemølle.

Lungefunksjonen kan nok ikke trenes opp. Det er hjertemuskelen og annen muskulatur som kan øke kapasiteten ved trening. Det vil likevel påvirke pusten positivt, fordi kroppen da vil kunne bli mer effektiv i utnyttelse av oksygenet som tilføres via lungene.

Lungefunksjonen ved sarkoidose bør følges opp ved kontroller hos lungespesialist hvis det fortsatt er aktivitet i betennelsen slik at den kan kreve behandling og endring av medisin og dosering. Det er ikke alltid man kan unngå at lungefunksjonen blir redusert, men ved god oppfølging kan man ihvertfall sikre en best mulig lungefuksjon.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar