Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. november 2015. Referansenummer: 9083

Sarkoidose

Hei Har sarkodiose og blitt fulgt opp av Bærum og Ullevål sykehus. Her har spirometri-verdiene vært nokså like, dlco verdiene har blitt målt mellom 73-78% på Bærum, Ullevål. Var hos en privatlege og målte tlco på 94% der. Dlco og tlco er vel det samme? Blir usikker på testresultatene, vet det er en del feilmarginer ved disse målingene, men det går vel mer i negativ retning en positiv?. Har litt angst for sykehus grunnet tidligere feilbehandling. Kan testene være påvirket av nervøsitet, eller andre faktorer? Mulig å trene seg opp til normal funksjon, synes jeg henger litt etter jevnaldrene i bakker og trapper. Hjerte og mye annet har jo del å si på kondisen, vil nedsatt dlco på 25% si nedsatt kondis på 25%? Hva er normalverdier for dlco for friske mennesker.? Kan også friske mennesker ligge under normalverdiene uten at det foreligger noe sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Dette spørsmålet er dessverre ikke relevant for denne eksperttjenesten, og kan ikke besvares her. Om du mener ditt spørsmål likevel bør besvares av LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, ta kontakt på e-post: post@lhl.no.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar