Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. november 2015. Referansenummer: 9033

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og fysisk aktivitet ved lungefibrose

Hei. Dame på 54 år med lungefibrose (har hatt det i snart 7 år). Sykdommen har ikke forverret seg siden jeg fikk diagnosen. Bruker oksygen ved anstrengelser. Føler at jeg blir stivere og får mere smerter ettersom tiden går, jeg tar litt styrkeøvelser, strekkøvelser og går 3 turer hver dag. Dagen etter at jeg har trenet så er jeg mye mere tungpusten og stiv. Har du noen gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 10. november 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode spørsmål.

For det første syns jeg at det er flott at du velger å være aktiv - og både trener styrke, kondisjon og bevegelighet -  en oppskrift som er å anbefale for alle lungesyke (eller egentlig alle, uavhengig av diagnose) med tanke på å møte dagliglivets utfordringer, og for å få en opplevelse av livskvalitet og overskudd.

Men mitt inntrykk er at du kanskje opplever det motsatte? I og med at smertene og tungpustenheten alltid kommer dagen etter at du har trent, er det naturlig å tenke at det har en sammenheng. Men det kan også være andre årsaker til at kroppen reagerer slik.

Uansett ville jeg først sett litt nærmere på treningsopplegget, og sett om det var hensiktsmessig med noen justeringer. Kanskje kunne varmtvannstrening være noe å prøve? Det varme vannet kan gi god lindring for såre og stive muskler, samtidig som treningseffekten kan ivaretas av motstanden i vannet.

Utover det er det ikke så enkelt å gi konkrete råd via en e-post, så jeg vil anbefale deg å få en avtale med en fysioterapeut som har avtale med kommunen (driftstilskudd). Siden du har en kronisk lungesykdom får du her fri behandling, så lenge din lege har skrevet en henvisning. Der ville jeg bedt om å få en gjennomgang og evaluering av treningsopplegget ditt. Kanskje er det ikke så store justeringer som skal til for å oppnå en bedring?

Lykke til!

Vennlig hilsen Margrethe

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar