Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. november 2015. Referansenummer: 9125

Hjerte/kar

Utposning på hovedpulsåren og trening

Jeg har en utposing på aorta acendens på 63 mm - uten økning på 3 mnd. Hva kan jeg tåle av fysisk aktivitet uten at risikonen for sprekk økes ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I følge norske og internasjonale retningslinjer skal utposninger på aorta ascendens (den oppadstigende delen ut fra hjertet) opereres når diameteren overstiger 55 mm. Du skriver at utposningen din er på 63 mm. Det er mye. Sitter den egentlig i descendens (nedadstigende del av pulsåren)? Dette må du få klarhet i. 

Hvis du virkelig har en utposning på 63 mm i ascendens, skal du ikke trene i det hele tatt. Da må du snakke med legene dine og avklare hva som er planen rundt opersjon. 

Mvh

Wasim Zahid

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar