Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. november 2015. Referansenummer: 9200

Hjerte/kar

Videre behandling av atrieflimmer

Jeg har fått svar om behandling av atrieflimmer tidligere (pensjonert biokjemiker). Tar nå apixaban morgen og kveld, samt metoprolol morgen (og etter eget forslag p.t. kveld). Anfall varierer nå sterkt; en sjelden gang kan det gå en måned mellom anfallene. Fikk EKG i akuttmottaket Sykehuset Østfold for et år siden. Overlegen kalte det da atrieFLUTTER, noe som forbauset meg – det er jo periodisk? Fastlegen min (meget bra lege!) ser ingen grunn til å sende meg til kardiolog: « de kan ikke gjøre mer enn jeg kan», sier han. Men jeg tviler: Bør jeg gå inn for å få tatt EKG over tid, og evt. Ultralyd (ekkokardiogram) av hjertet? Dette for evt. å få kunnskap om årsaken til flimmeret samt bedre råd om medikamentell behandling? Eller er jeg for kravstor her?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Du skriver at du har endel anfall med atrieflimmer, og jeg tolker det dithen at du opplever dem som plagsomme når de kommer. Du får behandling med blodfortynnende, og pulssenkende medisiner. Dette er korrekt. Jeg er uenig i at du ikke skal vurderes hos kardiolog. Ut i fra det du beskriver, kan det være god grunn til det. Det hører med å gjøre både langtids-EKG og ultralyd av hjertet. Det kan også tenkes at du er kandidat for ablasjonsbehandling. Ved slik behandling svir man av unormale hjertebaner inni hjertet, slik at atrieflimmeren kan blir borte for godt. Dette er ikke en behandling som egner seg for alle, men en kardiolog bør i hvert fall vurdere om den være aktuell for deg. Det kan også hende at du er kandidat for andre medisiner mot atrieflimmer. Atrieflutter en en litt annen rytmefeil enn atrieflimmer. Det er ikke uvanlig at en pasient kan ha begge. Behandling på atrieflutter er også ablasjon. Dette styrker også anbefalingen om å få en vurdering hos kardiolog. Be legen din om henvisning til kardiolog, jeg synes ikke det er kravstort. Mvh Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar