Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. november 2015. Referansenummer: 9104

Hjerte/kar, Kosthold

Fastende lipider og normale verdier

Hei, hva er fastende lipider, og hva kan jeg gjøre for å få normale verdier?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 10. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Et fellesnavn for kolesterol og andre fettstoffer er lipider. Et slikt fettstoff kalles trigycerid og når dette skal måles i blodet, må man faste 12 timer på forhånd. Det er ikke nødvendig når man skal måle kolesterolverdiene HDL , det gode kolesterolet og LDL det dårlige.

Har du fått konstatert forhøyede verdier, vil et sunt levesett kunne redusere sjansen for kolesterolavleiringer og blodpropp. Fysisk aktivitet bidrar til å redusere forhøyet kolesterolnivå og vi anbefaler å være i fysisk aktivitet 30 minutter hver dag. Kostholdet er også viktig. Hvis du ønsker mer informasjon om dette kan du gå inn på våre nettsider www.lhl.no.  Der finner du informasjon om kolesterol, fysisk aktivitet og kosthold.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar