Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. november 2015. Referansenummer: 9270

Hjerte/kar

Nye ablasjonsmetoder.

Hei, Jeg har hatt flere ablasjoner mot flimmer og flutter mellom tildlig 1990-tallet og inntil for to år siden. Har vært bra i snart to år, men nå ser det ut til at spøkelset løfter hodet igjen da jeg i det siste har hatt tilfeller av sekunder til minutters varighet av urolig/rotete hjerte ved anstrengelser/tunge løft.

Jeg kom nylig over en artikkel på nettet med referat fra NCS' høstmøte 2014 hvor en ny teknikk som kaltes rotorkartlegging/ablasjon ble sagt å ha vesentlig høyere suksessrate enn vanlig LVI og lineære lesjoner. Er dette en metode som er tatt i bruk i Norge nå, evt. på Varde-klinikken i Danmark, og kan den gi håp for pasienter som har fått tilbakefall etter ablasjoner?

Når i januar åpner den nye LHL-klinikken i Bergen (og fra når kan man bestille time)?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(3)
Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Synd at du kjenner på flimmer/flutter igjen, tilbakefall er som du vet dessverre ikke helt uvanlig. For øvrig vil jeg takke for interessant spørsmål vedr. nye teknikker. Det er helt riktig at det forskes på nye metoder, og at enkelte studier (relativt små) har gitt positive resultater med nye behandlingsmetoder. Så langt har man imidlertid ikke nok informasjon (med langtidsoppfølging) til å konkludere sikkert, og enn så lenge vil nok varianter at tradisjonelle teknikker dominere. Danmark har tradisjonelt vært tidlig ute med ablasjonstilbud/nye metoder, men jeg kjenner ikke til at Varde har begynt med disse teknikkene. De tradisjonelle teknikkene og utstyret utvikles kontinuerlig, og effekten av behandling nå versus på -90 tallet er nok vesentlig forskjellig. Medisiner er selvsagt også en mulighet for å holde rytmen "i sjakk". Det bør være all grunn til "forsiktig optimisme" i ditt tilfelle. Den nye LHL-Klinikken i Bergen (på Nesttun) åpner dessverre ikke før i mars på grunn av "byggmessige" forsinkelser,- men vi gleder oss storlig til å presentere et godt tilbud! Velkommen!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar