Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. november 2015. Referansenummer: 9192

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og trening.

Hei! Er ei Jente på 19 år og har hatt astma i 5 år. Jeg trener regelmessig og presser meg en del på trening. Det hender jeg presser meg for mye og jeg får da veldig vondt i lunge eller bak i ryggen samt vanskeligheter med å puste. Dette går som regel over ved hvile. Men denne gangen har smerter i høyre lunge kommet hver dag ved små anstrengelser og av og til svakt ved hvile. Hva kan dette være?

Tar symbicort 2 ganger daglig.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved trening øker luftgjennomstrømningen i lungene. Ved meget sterk trening med lange økter, slik som hos aktive bidrettsutøvere, kan dette noen ganger medføre økt irritasjon i bronkiene. Det er vanskelig å si sikkert om det du opplever kommer fra bronkiene eller brystvegg/bronkier, eventuelt begge deler. Det kan være lurt å redusere på intensiteten i treningen en periode, da det forekommer at hard trening kan forverre astmaen, mens lavere intensitet derimot er bra for tilstanden. Ellers kan det være smerter fra brystveggen eller brysthinnen. Muskelspenninger eller strekk i muskulatur i brystveggen kan gi ubehag over tid, men kanskje kan utstrekningsøvelser være lurt å prøve.

Når det gjelder medisiner gir denne typen mulighet for å både øke og redusere dosen i forhold til planlagte anstrengelser og i forhold til dagsformen. Det bør du eventuelt samtale med din lege om.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar