Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. november 2015. Referansenummer: 9238

Lunge

Yrkesrelatert lungefibrose. Behandlingsmuligheter?

Hei. Jeg er 78 år og har fått diagnosen lungefibrose. Diagnosen ble stilt for ca. 12 år siden ved HUS (Haukeland Universitetssykehus). Siden den gang har sykdommen forverret seg (tyngre pust og mer slim), år for år og den er blitt bekreftet som yrkesrelatert (lungeavd.) for ca. 8 år siden. Mitt yrke var sveising. Ble mye sveising i legeringer og dermed utvikling av farlige gasser. Arbeidet også mye med asbest.

Tross mange år med hyppige kontroller på HUS/Lungeavd. så føler jeg at jeg har fått lite hjelp og behandling av sjukdommen. Vet at det per i dag finnes nye og bedre medisiner som kan bremse opp/stagnere videre forverring av sykdommen. Har ikke blitt tilbudt noen av disse nyere og "bedre" medisinene. På forhånd takk for all mulig informasjon og gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er mange typer og flere årsaker til lungefibrose. Dessverre er det ikke alltid mulig å gi en målrettet behandling. De siste årene har det kommet enkelte medisiner som kan påvirke en spesiell type, nemlig lett til moderat idiopatisk lungefibrose (ILF) hos voksne. Men de fleste typer lungefibrose har man ikke funnet spesifikk behandling for, kanskje med unntak av de tilfellene hvor annen kjent sykdom ligger bak. Da kan i noen tilfeller bremse sykdomsutviklingen ved å behandle grunnsykdommen. I noen tilfeller forsøker man kortisonbehandling, men effekten er ofte usikker over tid. Det er altså nye medisiner som kan påvirke ILF, men de øvrige typene er nok ikke påvirkelig av denne medisintypen. Haukeland Universitetssykehus er helt sikkert godt orientert om disse medisinene og behandlingsmulighetene.
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar