Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. november 2015. Referansenummer: 9080

Hjerte/kar

Plager etter hjerteoperasjon

Tok ACB-operasjon (bypass) på Ullevål i 2011. Har hatt en bra rehabilitering, men opplever av og til, siste uke 3 ganger, at jeg plutselig får pustebesvær ved mindre anstrengelse, kommer liksom på etterskudd og hiver etter pusten. Det gir seg i løpet av mindre enn et minutt, og jeg kan gjenoppta aktiviteter, f. eks. bære tungt, jogge.

Har tatt diverse undersøkelser hos hjertespesialist, ikke funnet noe. Form beskrevet som god.

Føler jeg har et strammende bånd i brystkassen. Har formidlet dette til lege, uten at vi har kommet på sporet til årsak/behandling. Kan noe gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pustebesvær ved anstrengelse kan skyldes flere ting. Siden du er hjertepasient, er det naturlig å tenke på hjertet. Men samtidig ikke glemme at det også kan være noe fra lungene. 

Hos noen kan anstrengelser utløse korte anfall med hjerterytmeforstyrrelser. Dette kan hos enkelte oppleves i form av tungpusthet eller kraftløshet. Derfor er det viktig å se hvordan hjertet ditt oppfører seg i forbindelse med fysisk aktivitet. En test som kan se på dette er arbeids-EKG: Du tråkker på en ergometersykkel mens hjertet ditt monitoreres kontinuerlig med EKG. Dukker det opp noen rytmefeil, kan denne registreres. 

Både pustebesvær og strammende bånd i brystkassen kan være et tegn på trange kransårer. Vi vet du allerede har kransåresykdom, og det er tenkelig at denne kan ha utviklet seg. Igjen vil et arbeids-EKG være et første skritt for å komme nærmere fasiten. Det kan også være aktuelt å undersøke hjertet ditt med ultralyd. Denne vil både si noe om hjertets pumpeevne, og om hvordan hjerteklaffene fungerer.  

Hvis alle prøvene er normale, og du fortsatt har plagene, kan det være aktuelt å gjøre en ny undersøkelse av kransårene dine, såkalt angiografi (som du sikkert gjorde før operasjonen). Dette må en hjertespesialist ta stilling til. 

Lungene bør også undersøkes når det er snakk om pustebesvær. Du kan få målt lungefunksjonen din hos en lungelege. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar