Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. oktober 2015. Referansenummer: 8901

Hjerte/kar

Barn med ekstraslag og grenseverdier ved ultralyd.

Hei Har en gutt på 10 år som ved en tilfeldighet har fått påvist ekstraslag (ventrikulære),klaffelekkasje, lett forstørret forkammer og en hjertefunksjon i nedre normalområde. Han har ingen symptomer, annet en at han i perioder blir blek og kvalm (uten at vi vet om det har noe sammenheng). Det har aldri vært noe bilyd der tidligere. Mitt sprøsmål er; hvor stor er sannsynligheten for at dette er noe medfødt? Vil det forværre seg? Vi fikk beskjed om at det holder om det kontrolleres om ett år, evt at vi skulle ta kontakt før om det oppstår symptomer. Er ikke 1 år lenge?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Forstår godt din bekymring. Ut i fra det du forteller høres dette heldigvis ikke veldig alvorlig ut. Ekstraslag er vanlig i alle aldre, forkammerstørrelse har stor normalvariasjon og mange idrettsfolk/sprekinger kan få målt hjertefunksjon i nedre normalområde ( i hvile), men har ekstra god funksjon ved anstrengelse. Mest sannsynlig vil ikke dette forverre seg. Kontroll om 1 år høres greit ut, men ta selvsagt kontakt før dersom det skulle oppstå symptomer. Ellers er det viktig å ikke formidle bekymring til barnet, selv om saken selvsagt må følges opp og kontrolleres. Han kan leve som normalt.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar