Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. oktober 2015. Referansenummer: 8852

Bilyd over hjertet

Jeg fikk et hjerteinfarkt for 2 år siden. Legene kunne ikke med klarhet si årsaken til infarktet, blodtrykket mitt var lavt og kolesterolet var også innenfor normalverdiene. 1 år etterpå ble jeg henvist til sykehuset på nytt fordi legen fant en bilyd som hun ville ha undersøkt. Jeg hadde kommet til legen fordi jeg ofte opplevde at hjertet slo ekstra hardt og at dette var ubehagelig. På sykehuset ble det tatt ultralyd og de fant ikke noe galt. De mente bilyden ikke var der da, og kalte det for noe som jeg ikke husker, men ble forklart med at lyden kom og gikk. Nå har jeg igjen vært hos legen, primært fordi jeg hele tiden føler at jeg "brygger" på noe, og blir fort sliten. Nå lyttet legen og fant at at jeg har en bilyd hele tiden. Legen tror det er en klaffeil og henviste meg til sykehuset. Nå leser jeg jo her på siden at det kan utvikle seg raskt og føre til hjertesvikt. Hvordan bør jeg forholde meg mens jeg venter på innkalling til sykehuset? Bør jeg ta det med ro, trene, hvile osv? Glad for litt veiledning her da jeg er litt engstelig akkurat nå! (Jeg er litt overvektig, men har trent jevnt i mange år, gått, jogget og syklet)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Bilyd over hjertet kan ha ulike årsaker: trange klaffer, lekkaskje i klaffer, og hull i hjerteveggene. Det finnes også noe som heter fysiologisk bilyd, og dette betyr at hjertet ditt bare lager en bilyd uten at det er noe feil. Mange av oss har slike lyder. 

Hvis ultralyden av hjertet ditt var normalt for 1 år siden, er det god grunn til å være beroliget. Det er en svært presis og god undersøkelsesmetode, som lett avslører eventuelle feil. 

Klaffefeiler utvikler seg som regel over lang tid, og blir gradviss verre og verre. Det vanligste er at det kan ta flere år før det eventuelt utvikler seg til hjertesvikt. Hvis du ikek hadde noen klaffefeil på ultralyd for 1 år siden, er det lite sannsynlig at du har en alvorlig klaffefeil nå. Noen få ganger kan klaffefeil komme raskt. Men da merker pasienten gjerne en akutt og rask forverring. Som regel av pusten. Slike forløp kan ofte være dramatiske. Det du beskriver, passer ikke med slike tilstander. 

Jeg synes det er fint at du har blitt henvist til en ny ultralyd, men det er også viktig at du ikke bekymrer og engster deg for mye. Jeg synes du skal prøve å leve så normalt som mulig med en aktiv livsstil. Hvis du merker ytterligere symptomer eller forverring, må du ta kontakt med legen din som kan purre på timen på sykehuset og få den fremskyndet hvis det er nødvendig. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar