Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2015. Referansenummer: 8948

Blodfortynning før ablasjon mot atrieflimmer

jeg skal opereres for 2. gang (ablasjon) på Feiring klinikken. Mine blodprøver er oversendt og har svært gode resultater på alle områder. I følge innleggelseskrivet , skal jeg starte med Pradaxa 4 uker før operasjon. Mitt spørsmål: Kan jeg starte med pradaxa 2 eller 3 uker før ? Finnes det andre tilsvarende medikamenter som gjør at jeg kan starte medikamentbruken i kortest mulig tid før operasjonen??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grunnen til at man skal ha blodfortynnende medisiner i forkant av ablasjon, er for å være sikker på at det ikke har dannet seg noen blodpropper i hjertet, som kan løsne under operasjonen og gi hjerneslag. 

Det finnes ikke studier som har sett på nøyaktig hvor lenge man bør stå på blodfortynnende i forkant, så helt sikkert vet man ikke. Likevel anbefaler de fleste ekspertene (basert på erfaring og kunnskap) at du bør ha blodfortynning i minst 3 uker før operasjonen.

Jeg anbefaler at du følger instruksen fra Feiringklinikken. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar