Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. oktober 2015. Referansenummer: 8771

Blodtrykksmedisin ved for høy kalium

Jeg har i svært mange år brukt Aprovel som blodtrykksmedisin, men så viser blodprøver økt kaliumnivå i blodet. Derfor vil fastlegen endre medisin og har foreslått enten Amlodipin eller Cardidilol. Jeg har også diabetes 2 og den vanligste bivirkning for Cardidilol er økt blodsukker står det og det gjør meg skremt. Dessuten her jeg litt frykt for betablokker. Er det mulig å gi en anbefaling om hvilken av disse to medisinene som vil være mest nyttig for meg å bruke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Kalium er en av kroppens viktigste elektrolytter, og blir holdt innenfor riktige nivåer grunnet et nøye samspill mellom mange ulike prosesser. Både for lav og for høy kalium kan være farlig og gi forstyrrelser av hjertefunksjonen. I verste fall hjertestans. 

Nyrene spiller en viktig rolle i reguleringen av kalium, og endel blodtrykksmedisiner griper inn i denne mekanismen. Aprovel er et slikt medikament, og hos noen pasienter kan det føre til for høye kaliumverdier. Da er det vanlig å enten redusere dosen til medisinen, eller bytte den helt ut, slik legen foreslår. 

Carvedilol er en kombinert alfa- og betablokker, og brukes til å behandle blodtrykk. Problemer med regulering av blodsukkeret kan være en bivirkning. Amlodipin har ikke høyt eller lavt blodsukker som mulig bivirkning, og er kanskje et bedre alternativ for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar