Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. oktober 2015. Referansenummer: 8687

Hjerte/kar

Bypass operert, bivirkninger av albyl-E, clopidogrel og ticagrelor.

Hei. Ble by-pass operert i 2007 og har siden stått på platehemmere. Først Albyl-E som ga urinsyregikt, så Plavix som ga magetrøbbel og de siste par årene på Brilique som gir meg tidvis dyspnoe. Urinsyrenivået er fortsatt over 500. Jeg er ellers frisk og ubesværet mtp hjertet og 58 år. Ønsker primært tromboseprofylakse, men sliter med bivirkninger som over. Er det tilrådelig å slutte helt med platehemmere? Finnes det andre alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Du bør fortsette med platehemming, og det finnes alternativer. En mulighet kan være albyl-E i kombinasjon med forebyggende behandling mot urinsyregikt. Andre alternativer er prasugrel (Effient) eller ticlopidin (ticlid). Bivirkningsprofilene på disse medikamentene er ulike, og Effient er vel førstevalget dersom du ikke tåler albyl-E, clopidogrel eller ticagrelor (brillique), men kan øke blødningsrisikoen noe.  Dersom du ikke har oppfølging hos hjertespesialist nå, så vil jeg anbefale at du får en henvisning av fastlegen din til en sjekk i forbindelse med evt. skifte av medisin. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar