Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. oktober 2015. Referansenummer: 8985

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og symptomer

Da jeg for et par dager siden oppsøkte lege pga bronkitt, fikk jeg for første gang på mange år målt blodtrykket - til overraskende 190/100. Jeg er ofte plaget av hodepine, og har ofte inntrykk av at jeg ser innsekter eller andre svarte prikker sakte dalene ned i ytterkant av synsfeltet. Jeg har lest på hjemmesidene deres at bl.a. hodepine og synsforstyrrelser kan være tegn på alvorlig høyt blodtrykk, og nå er jeg selvfølgelig litt bekymret. Legen sa det kunne skyldes bronkitten, og anbefalte meg å komme tilbake for ny måling når jeg er frisk igjen. Det vil jeg selvfølgelig gjøre, men kunne godt tenke meg en vurdering fra dere av et slikt resultat. Jeg er ikke kjent med at noen i min familie har vært plaget av høyt blodtrykk - bortsett fra min tante på 94.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Problemet med høyt blodtrykk er ofte at det ikke gir noen symptomer. Pasienten merker ikke at noe er galt, og kan gå med høyt trykk i mange år uten å gjøre noe med det. Kroppen tar skade. 

Hos noen kan høyt blodtrykk gi symptomer som hodepine, svimmelhet, synsforstyrrelser, tungpusthet eller neseblødninger. 

190/100 er høyt, og hvis det virkelg ligger på dette nivået, må det behandles. Men legen din har rett i at infeksjonen kan forårsake midlertidig høyt blodtrykk. Da er det riktig å se an til infeksjonen er ferdig, og ta den ny kontroll da. 

Du har hatt hodepine og synsforstyrrelser, og lurer på om det kan skyldes blodtrykket. Det kan det, men symptomene kan også skyldes andre ting. Hodepine er en veldig vanlig plage, og kan ha mange andre årsaker enn høyt blodtrykk. Øyeplagene din kan komme av det høye blodtrykket, men kan også skyldes øyesykdom i seg selv. Høyt blodtrykk i seg selv kan også skade øynene.  

Som du skjønner så er det en del uavklart her. Jeg synes du skal gjøre som legen din sier, og ta en ny kontroll straks du er bedre. Be da også om en henvisning til øyelege. 

Lykke til!

MVh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar