Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. oktober 2015. Referansenummer: 8837

Lunge

Hvor smittsomt er lungebetennelse?

Hvor smittsomt er egentlig Lungebetennelse? Hvis man kysser en som har lungebetennelse. vil man uansett bli smittet? Når er Lungebetennelse mest smittsomt? I inkubasjonstiden, i det det bryter ut, eller hele tiden?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 21. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med bakterier eller virus. Sykdommen er ganske vanlig, og rammer oftest de yngste og de eldste aldersgruppene. Lungebetennelse forårsaket av virus er mer smittsomt enn en som er forårsaket av bakterier, men begge er smittsomme.

Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra en syk person, så hvis man kysser en med lungebetennelse vil man bli utsatt for smitte.Ved virus er smittefaren størst i inkubasjonstiden og ved bakterier er man smittsom hele tiden. Flere ting kan gjøre deg spesielt utsatt for å få lungebetennelse:

  • Røyking

  • Akutt luftveisinfeksjon eller bronkitt på grunn av virus

  • Svekket hosterefleks som følge av høyt alkoholforbruk, hjertesykdom, hjerneslag eller høy alder

  • Redusert immunforsvar eller nedsatt allmenntilstand

Mykoplasma pneumonia gir ofte litt andre symptomer, og kalles derfor atypisk lungebetennelse.Denne form for lungebetennelse er smittsom og man ser ofte at hvis en person i familien har fått dette, så rammes flere andre også.

Med vennlig hilsen

Inger Elling 

 

 

 

Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra syk person.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar