Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. oktober 2015. Referansenummer: 8921

Hjerte/kar

Lav hvilepuls, proteinuri.

Hei! Jeg var nylig hos fastlege pga lav hvilepuls og er henvist videre. Er en aktiv dame på 41år, tidligere godt trent, men går mest turer per tiden. Pulsen er på det laveste nede i 36 om natten, men kan også telles til 40 manuelt når jeg slapper godt av. Også svimmel og får lett bt-fall Min farfar døde 35år gammel av hjertesykdom, usikkert hva pga han ble ikke obdusert. Det kan også nevnes at normal-blodtrykket mitt ca er på 100/60, hvilepuls ca 50-60. Tilfeldig sjekk av urin viste proteinuri (+2), samt +1 på leukocytter. Føler meg frisk og rask ellers, men vil gjerne finne utav hvorfor hjertet jobber så langsomt kvelds- og nattestid.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hos trente, yngre mennesker er lav hvilepuls og lavt blodtrykk oftest normalt, og den pulsfrekvensen du forteller om er ikke helt uvanlig. Det lave blodtrykket kan medvirke til at du blir lettere svimmel. Du har antagelig fått råd om å drikke godt med væske, og du trenger ikke være redd for salt i maten. Det finnes enkelte sjeldne tilstander som kan gi seg utslag i lav puls og lavt blodtrykk. Proteinuri kan være helt normalt (f.eks. etter fysisk aktivitet), men kan også skyldes skade på nyrer. Viktig at du kontrollerer urinprøven for å se om du trenger videre undersøkelser.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar