Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. oktober 2015. Referansenummer: 8921

Hjerte/kar

Lav hvilepuls, proteinuri.

Hei! Jeg var nylig hos fastlege pga lav hvilepuls og er henvist videre. Er en aktiv dame på 41år, tidligere godt trent, men går mest turer per tiden. Pulsen er på det laveste nede i 36 om natten, men kan også telles til 40 manuelt når jeg slapper godt av. Også svimmel og får lett bt-fall Min farfar døde 35år gammel av hjertesykdom, usikkert hva pga han ble ikke obdusert. Det kan også nevnes at normal-blodtrykket mitt ca er på 100/60, hvilepuls ca 50-60. Tilfeldig sjekk av urin viste proteinuri (+2), samt +1 på leukocytter. Føler meg frisk og rask ellers, men vil gjerne finne utav hvorfor hjertet jobber så langsomt kvelds- og nattestid.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(4)
Besvart 01. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hos trente, yngre mennesker er lav hvilepuls og lavt blodtrykk oftest normalt, og den pulsfrekvensen du forteller om er ikke helt uvanlig. Det lave blodtrykket kan medvirke til at du blir lettere svimmel. Du har antagelig fått råd om å drikke godt med væske, og du trenger ikke være redd for salt i maten. Det finnes enkelte sjeldne tilstander som kan gi seg utslag i lav puls og lavt blodtrykk. Proteinuri kan være helt normalt (f.eks. etter fysisk aktivitet), men kan også skyldes skade på nyrer. Viktig at du kontrollerer urinprøven for å se om du trenger videre undersøkelser.

Lykke til!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Vis alle spørsmål og svar