Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2015. Referansenummer: 8939

Hjerte/kar

Mareritt som bivirkninger

Jeg bruker Lipitor som kolesterolsenkende medisin (40 mg) og lurer på om en av bivirkningene kan være marerittlignende drømmer om natten , svært ofte. Jeg har tidligere brukt Zocor med samme mg. og merket ikke slike plager da. Er det forskjell på virkningen på behandling av disse to medisinene, siden fastlegen anbefalte meg å endre til Lipitor ? Har totalkolestreol på 3,5 og LDL på 1,9.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først: du har flotte kolesterolverdier! Dette minker faren for videre hjerte- og karsykdom. 

Mareritt er oppført som mulig bivirkning for både Lipitor og Zocor. Men forekomsten er sjelden for begge. På lipitor står det mellom 0,10 og 1 prosent av brukerne kan oppleve mareritt, mens det på zocor står 0,01%. Dette kan betye at mareritt inntreffer noe hyppigere ved Lipitor. Kanskje det kan være en ide for deg å gå tilbake til zocor igjen. Ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar