Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. oktober 2015. Referansenummer: 8896

Lunge

Økende lungebesvær, hva er årsaken?

Hva kan nedsatt lungekapasitet skyldes? Jeg fikk påvist dette for fem år siden hos spesialist. Under normalområdet. Legen mente det var astma, men ingen forbedring etter inhalasjon med astmaspray. Tenkte ikke så mye på det da, men de siste par årene har jeg vært plaget med gjentatte og veldig langvarige luftveisinfeksjoner omtrent gjennom hele høst og vinter sesongen. Jeg begynner derfor å lure på om dette kan ha en sammenheng og om jeg bør få fulgt opp dette videre mht mulig underliggende lungesykdom? Jeg blir tungpustet og plages med vedvarende tørrhoste.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mange mulige årsaker til nedatt lungekapasitet. Astma og kols er en vanlig årsak, men også lungefibrose og flere andre lungesykdommer kan ligge bak. Noen har nedsatt lungefunksjon fra barnealder pga for svært tidlig fødsel. Andre ting er påvirkning i forbindelse med inhalasjon av støv, røyk og gasser, ofte i forbindelse med yrket.

Når du har symptomer med langvarige luftveisinfeksjoner, hoste og tung pust er det god grunn til en nærmere undersøkelse for å få en avklaring. Det er naturlig å sette dette i sammenheng med den reduserte lungekapasiteten som ble påvist for noen år siden. Da bør du spørre fastlegen om å få en ny henvisning til spesialist. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar