Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. oktober 2015. Referansenummer: 8731

Oksygenmetning

Hjerte/Kar Hei Jeg lurer på hva o2 metningsnivået bør ligge på i hvile og aktivitet når en går på 100 mg metoprolol sandoz ?Tar hjertemedisin for brystsmerter og sinusarytmi. Eventuelt hva er grensen for når det blir unormalt ?Er det aldersbetinget? Takk for svar! MVH Jente 29

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Okygenmetning er et inderekte mål for mengden oksygen i blodet ditt, og sier noe om hvor godt lungene dine fungerer. Lungefriske mennesker har en oksygenmetning på 96-100%, og metoprolol skal normalt ikke påvirke dette. En sjelden gang kan metoprolol føre til tetthet i lungene til astmatikere eller KOLS-pasienter, og gi pustevansker. I alvorlige tilfeller kan oksygenmetningen falle. Oksygenmetning på under 95% hos en ellers ung og frisk person bør vekke mistanke hos legen, og føre til ekstra undersøkelser. Eldre mennesker har noe lavere oksygenmetning enn yngre. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar