Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. oktober 2015. Referansenummer: 8840

Hjerte/kar

Operere aortastenose?

Jeg er 54 år og har fått påvist en liten til moderat aortastenose med V-maks 3,1 m/sek, middelgradient 20 og maksgradient 39 mmHg. Klaffearealet er beregnet til 1 cm2. Ved angiografi finner de EF på 75 % og uttrekksgradient på 25 mmHg. I en sykkeltest fant de at blodtrykket ikke stiger nok under anstrengelse. Det er ikke operasjonsindikasjon og jeg skal kontrolleres om et år. Min bekymring er om det kan bli varige skader før de opererer. Jeg har lest at det er best resultat når de opererer før det er for store symptomer. Lurer derfor på hva som er operasjonsindikasjon.

Jeg er i forholdsvis god form, trener blant annet spinning og har puls opp til 170. Men merker at jeg må starte forsiktig og varme opp godt før jeg belaster meg så hardt. Opplever en gang i blant å bli matt og kraftløs og må roe helt ned. Tar ca 15 min før det går over. Er også en del svimmel. Er opptatt av å bevare helsa så godt jeg kan på tross av sykdommen. Lurer på hvordan det er lurt å trene og hvor hardt jeg skal belaste meg? Er intervall en god ide?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert informasjon og gode spørsmål. 

Når det gjelder operasjon for aorta stenose (trang klaff) må man finne det gylne tidvinduet. Det er dumt å operere både for tidlig, og for sent. Timingen må våre riktig.

Når vi vurderer operasjon, ser vi på:

- Graden av plager og symptomer

- Stenosens alvorlighetsgrad (bedømt med ultralyd)

- Venstre hjertekammers pumpefunksjon

- Hvorvidt det er behov for annen hjertekirurgi også (feks by-pass)

Det vanligste symptomene er tungpusthet, brystsmerter og svimmelhet. Jo lavere anstrengelse som utløser symptomene, jo sterkere indikasjon for operasjon. Hvis plagene hindrer deg i dagligdagse gjøremål, er det grunn til å operere. Besvimelse eller nesten-besvimelse i forbindelse med anstrengelse er et svært alvorlig symptom, og da må man operere raskt.

Stenosens alvorlighetsgrad bedømmes med ultralyd (ekkokardiografi). Med denne undersøkelsen kan man måle blodets hastighet over klaffen, trykkforskjellene, og beregne arealet på åpningen. Middels gradient over 40 mmHg, hastighet over 4 m/s og areal under 1 cm2 regnes som alvorlig, og er operasjonsindikasjon.  

Når utløpet blir for trangt, kan det etterhvert bli en altfor stor belastning for hjertet, og venstre hovedkammer kan begynne å svikte. Pumpeevnen måles blant annet etter noe som heter ejeksjonsfraksjon, forkortet til EF. Normal EF er over 65%. Faller EF under 50%, er det tegn på svikt, og det styrker indikasjon for operasjon. 

Hvis pasienten samtidig har andre hjertelidelser som krever kirurgi (feks kransåresykdom eller andre klaffefeil), vil det være naturlig å operere også en litt til moderat aortastenose (i samme slengen) for å slippe flere operasjoner. 

Du trener og virker å være i god fysisk form. Det er vanskelig å gi gode generelle råd rundt dette, da hvert tilfelle og hver pasient er unik. I følge amerikanske helsemyndigheter bør man unngå hard trening som vektløfting og høyintensitets kondisjonstrening hvis stenosen erverre enn mild (altså moderat og alvorlig). 

Det virker som du er godt ivaretatt av legene dine, og jeg er helt enig i kontrollopplegget. Hvis du får forverring av symptomene dine, må du melde deg hos legen din for å fremskynde kontrollen. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar