Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. oktober 2015. Referansenummer: 8729

Hjerte/kar

Stillingsbetinget lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som av og til, dog ganske sjeldent, opplever å bli svimmel da jeg reiser meg opp etter lengre tids stillesitting. Har så vidt nevnt dette for folk jeg kjenner, og de har sagt at det også hender med dem. Flesteparten av de jeg har snakket med erfarer altså dette, en sjelden gang. Hva kan dette bety? Vil gjerne vite hva dette muligens kan være tegn på og hva jeg eventuelt kan gjøre forebyggende, dersom det kan ha noe for seg. På forhånd takker jeg for svar. Mvh. Gutt 18 år.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

(1)
Besvart 09. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Tilstanden innebærer at blodtrykket går ned når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling. Det forekommer hos alle aldersgrupper, men oftere hos eldre personer. De fleste av oss vil kunne oppleve episoder der vi blir svimle når vi reiser oss opp og som ikke krever noen tiltak.

Du kan forebygge blodtrykksfall ved å krølle føttene flere ganger før du reiser deg opp. Dessuten bør du reise deg langsomt og forsiktig etter å ha sittet eller ligget.

  • Ved vedvarende plager og hvis du har tendens til å besvime, bør du ta kontakt med fastlegen din.Da kan det være en underliggende sykdom som forårsaker svimmelheten.
  • Med vennlig hilsen
  • Inger Elling

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar