Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. oktober 2015. Referansenummer: 8898

Lunge, Rettigheter

Avslag på grunnstønad

Hei. Jeg er en dame på 66 år. Fikk for snaut 2 år siden påvist kronisk lungefibrose. Den er forårsaket av medikamentet Furadantin. Har aldri røkt. Har søkt grunnstønad i folketrygden for ekstrautgifter pga. fibrosen. Jeg må jo ha hjelp til svært mye mer enn før, jeg er enslig og fysisk ufør grunnet andre sykdommer. Har fått avslag, med begrunnelse at det ikke gis grunnstønad ved lungefibrose. Kan dette være riktig?

Lungefibrosen gir meg også mye hjerteflimmer, og min radius for gjøremål er svært redusert. Likedan krefter. Greier gå 300 meter sakte. Hva kan jeg bruke av paragraf ved klage? Svært takknemlig for råd.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ingen diagnoser som er utelukket fra å få grunnstønad. Men vilkårene for å få grunnstønad må være oppfylt. Mer konkret at de utgiftene du søker grunnstønad for å dekke er omfattet av grunnstønadsordningen. Dette vil i hovedsak gjelde ekstrautgifter du har på grunn av lungefibrosen til transport, klesslitasje eller fordyret kosthold. Du må sannsynliggjøre at merutgiftene pr måned minst er på 653 kroner.

Du skriver at du trenger hjelp til mye. Utgifter til dette dekkes ikke av grunnstønad. Men du kan eventuelt søke om hjelpestønad. Dette kan gis om du har et stort pleie- og tilsynsbehov. Hjelpestønad gis ikke for å dekke hjelp til handling, matlaging eller rengjøring. For å få hjelp til dette må du søke kommunen om hjemmehjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar