Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. oktober 2015. Referansenummer: 8936

Lunge

Forstøverapparat eller inhalasjonskammer?

Jeg har nettopp vært på kontroll for min astma hos lungelege på sykehuset. Jeg ba om å få et nytt pariapparat fordi det jeg har begynner å bli tett. Det fikk jeg ikke. Fikk isteden et rør, Philips Respironics Anti-static Chambre, som jeg skal ta medisin med. Jeg er skeptisk til at dette vil gi meg like god effekt som pariapparat? Har dere noen tanker om det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav K��re Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Forstøverapparat eller pariapparat avgir en stor mengde medisin og sikrer en effektiv inhalasjon selv om man er ganske dårlig i pusten. Det er særlig i bruk ved akuttbehandling på sykehus/legevakt. I Norge har vi tidligere brukt dette i ganske stort omfang til hjemmebruk til enkeltpasienter. I noen tilfeller er dette indisert fortsatt, men trenden nå er å heller forsøke inhalasjonskammer. Det er vist at dette gir en like god fordeling av medisin i lungene, men med lavere dose medisin enn på forstøverapparat. Vanligvis gir det også færre bivirkninger, samtidig som effekten er like god. Forskjellen er imidlertid at man bør holde pusten noen sekunder etter inhalasjon på inhalasjonskammer for å sikre at medisinpartiklene får tid til å feste seg før man puster ut. På forstøverapparatet puster man medisinen ut og inn over flere minutter. Jeg tror det er en riktig utvikling at man prøver kammer fremfor forstøverapparat, og så kan man heller plukke ut de personer som trenger apparatet likevel. Jeg tror det er lurt at du prøver dette som jo også blir enklere, men gir beskjed til legen hvis det likevel ikke fungerer godt nok.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Vis alle spørsmål og svar