Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. oktober 2015. Referansenummer: 8733

Avvist henvisning på mammografi

Jeg ble henvist av min lege til mammografi, etter 4 måneder får jeg brev i posten om at henvisningen er avvist, og legen vil ikke svare meg på hva jeg skal gjøre videre, hva skal jeg gjøre nå og hvilke rettigheter har jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål. 

Mammografi er en røntgenundersøkelse av bryst.  Klinisk mammografi gjøres hos kvinner som har symptomer eller funn i brystene. Det tas minst to projeksjoner av hvert bryst, og bildene kan suppleres med spesialbilder. Hos unge kvinner (<35 år) bør mammografi bare utføres på strenge indikasjoner; f.eks. ved klinisk kreftmistanke og ved familiær høy risiko etter genetisk rådgivning. Grunner til å henvise til mammografi er:

  • ”Kul i brystet” – både ved usikre eller entydige palpasjonsfunn
  • Nyoppstått inndragning av brystvorten
  • Hudinndragning
  • Hudmisfarginger der underliggende hudsykdom eller byll ikke er mest sannsynlig diagnose
  • Hudfortykkelse av uklar årsak
  • Væske fra bryst, kun hvis denne er vandig eller blodig
  • Ved mistanke om store lymfeknuter i armhulene

Tett og knudret bindevev i brystene er ingen grunn for mammografiundersøkelse i seg selv. Disse kvinnene har ingen overhyppighet av brystkreft, og bør bare henvises hvis spesifikke kliniske symptomer/funn finnes. 

Når fastlegen din sender en henvisning skriver han/hun en begrunnelse for hvorfor du bør få en mammografi. Denne informasjonen blir vurdert av de som mottar henvisningen (sykehus/røntgensenter). Hvis de finner at det ikke er grunn til å gjøre mammografi (se over), kan de avvise henvisningen. 

Hvis legen du og legen din mener at beslutning om avvisning er feil, kan legen sende en ny henvisning og argumentere for at det virkelig bør gjøres en mammografi. Mottagende instans vil da behandle søknaden på nytt. 

Det finnes også privatsentre som gjør mammografi uten henvisning fra lege. Som pasient kan du kontakte slike sentre direkte. Private sentre driver etter de samme faglige retningslinjene som de offentlige, og gjør i prinsippet vurderingen på det samme grunnlaget. Imidlertid kan behandlingstiden av henvendelsen gå noe raskere da du kan kommunisere med dem direkte. 

Mvh

Wasim Zahid

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar