Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. september 2015. Referansenummer: 8559

Hjerte/kar

Blodtrykk

29.5 mai målte mitt blodtrykk 152´\ 72 11\9 målte mitt blodtrykk 175\90 tar ingen medisiner,født 1943 prøver nu å gå ned i vekt,trener 2g. pr.uke ønksker hest ikke medisin, bevisst på kostholdet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å ha et blodtrykk innenfor normalområdet. Hva et normalområde er, varierer mellom ulike aldersgrupper. Dersom et høyt blodtrykk får stå ubehandlet i mange år, øker faren for hjerneslag, hjerte- og karsykdom, nyresykdom, samt problemer med synet. 

Hos noen kan det høye trykket skyldes en bakenforliggende sykdom. Legen din kan fort fastslå om det er tilfellet hos deg eller ikke. Men hos de fleste er det ingen spesiell årsak som ligger til grunn. På fagspråket kaller vi det gjerne "essensiell hypertensjon". 

Overvekt kan gi høyt blodtrykk, og vektreduksjon kan senke blodtrykket. Et sunt kosthold og økt fysisk aktivitet er derfor gunstig. Hvis du klarer å gå ned bare noen få kilo, vil du se effekt på blodtrykket. 

Men i blant er mosjon og vektnedgang ikke tiltrekkelig for å få et optimalt blodtrykk. Da kan det være nødvendig med medisiner. Jeg skjønner at du er skeptisk til å ta medisiner. Samtidig er det viktig å understreke at dagens medisiner er svært effektive og har lite bivirkninger. Snakk med legen din, for å finne ut av hvordan dere skal gå frem. 

Ønsker deg lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar