Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. september 2015. Referansenummer: 8477

Hjerte/kar

Brystsmerter 1 år etter angiografi. Endel stress. Bekymret.

Hei, 51 år gammel mann, ble påvist plakk i et kransarterie på Ullevål for ett år siden. Og jeg tar Levaxin for lavt stoffskifte. Har ikke røkt på ett år, trener en del på SATS og med løpe/gåtrening. Spiser sunt med unntak av litt mye sukker av og til, i form av godteri. Jeg har en del stress i jobben som journalist, og er kanskje generelt sett i overkant bekymret som person. Jeg opplever mye press på venstre side i brystet. Av og til med lett pustebesvær. Jeg tror det kan skyldes stress og engstelse, men lurer jo på om årene driver å tettes, eller om det er noe annet galt. Av og til kjennes det ut som det "bobler" i blodårene rundt hjertet. Etter dobesøk forsvinner ofte mye av presset. Jeg er nå under utredning for irritabel tarm. Det har vært mye hjertesykdom på begge sider i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(2)
Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Opplever at du har en gjennomtenkt tilnærming til brystsmerte-problematikken du beskriver. Et viktig spørsmål i dette bildet blir om symptomene med ve.sidige smerter har endret seg vesentlig siden du gjorde angiografi for ca 1 år siden. Ved tydelig forverring/endring uten annen klar årsak, eller dersom smertene i økende grad kommer ved fysisk anstrengelse vil jeg anbefale en ny sjekk hos hjertespesialist med belastningstest.  Det høres som om du har tatt tak i livsstilen din på flere måter, men at du fortsatt har et stykke vei å gå i forhold til stressmestring. Dersom du også har en tendens til å bekymre deg endel, så vil jeg anbefale at du tenker over om det er noen justeringer du kan gjøre her. Det begynner å komme økende dokumentasjon på negative effekter av stress og positive effekter av stressmestringsteknikker som f.eks. "mindfulness". Alt i alt er det relativt liten sjanse for at du har utviklet reell angina pectoris (pga. trange kransårer til hjertet) i løpet av så kort tid etter en hjertekateterisering som viste åpne kar (med et plaque). Andre årsaker til smertene, som. f.eks mage-spiserørsplager er statistisk sett mer sannsynlig. Håper at du kan ha nytte at svaret. Lykke til

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar