Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. september 2015. Referansenummer: 8661

Lunge

CPAP og søvnapné

Jeg har fått diagnosen alvorlig obstruktiv søvnapne. Mye nesetetthet. Oksygenmetning 78 % i 2012 og 87 % etter bittelite neseinngrep 2014. Jeg sover gjennomsnittlig 16 timer pr. døgn. Har brukt CPAP i 3 år uten reduksjon i søvn. Kan likevel antall pustestans/pustestopp muligens ha blitt redusert på grunn av CPAP?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som du sover relativt lenge. Men det er vanskelig å svare sikkert om det har vært effekt av behandlingen med CPAP. Spørsmålet er uansett om effekten er god nok. Den beste måten å få besvart dette spørsmålet på er å få en kontroll med målinger på en poliklinikk hvor man driver søvnapneutredning. Da gjør man direkte målinger av pustestopp og oksygenmetning under søvn. Ut fra det vil man avgjøre om det bør brukes endret trykk eller annet utstyr/maske for å oppnå en bedre effekt. Men jeg regner vel med at du har kontroller regelmessig når du har en alvorlig søvnapne?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar