Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. september 2015. Referansenummer: 8541

Lunge

Dynamisk kompresjon

Hei, jeg lurer på hva dynamisk kompresjon av lungene betyr? Takk på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er her snakk om hva som skjer med bronkiene når man puster ut. Da vil normalt luftveiene etterhvert falle sammen og lukkes. Dynamisk kompresjon (kollaps) av luftveiene beskrives som det som kan skje ved for eksempel kols og ved underbehandlet astma. Da er bronkiene trangere og vil falle sammen tidligere enn normalt ved utpust. Emfysem og høy alder gir det samme fordi lungevevet er mindre elastisk og gir mindre drag og derfor mindre støtte til å holde bronkiene åpne. I praksis måles dette som obstruksjon ved spirometri. Ved metoder som kan måle lungenes volum, vil man se at restvolumet som da er igjen i lungene etter at man har "tømt" lungene er større enn normalt.

Håper svaret var oppklarende!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar