Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. september 2015. Referansenummer: 8658

Hjerte/kar

Ekstra kraftige hjerteslag når ligger på ryggen

Heisan, Jeg er i fysisk i god form, trener karate og yoga. Et fenomen oppstår når jeg ligger på ryggen. Det vil si ved fysisk press mot øvre del av ryggen. Hjertet slår da ekstra store, kraftige slag som oppleves veldig ubehagelig. Retter jeg meg opp i sittende eller stående forsvinner fenomenet. Kvinne, 52 år. Er dette noe å undersøke ? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for interessant spørsmål. Du er en god observatør, og det du etter all sannsynlighet merker er at mens du ligger på ryggen så samles mye mer av det totale blodvolumet i brystkassen din, nær hjertet. Dette er rett og slett på grunn av tyngdekraften. Når hjertet skal håndtere den økede blodmengden så vil det slå ekstra kraftige slag for at hjerte skal tømme seg for blod som går til muskulatur/organer og gi plass til mer renset blod fra lungene. Dette er helt normalt, og et uttrykk for at hjertet ditt virker som det skal. Når du kjenner disse kraftige slagene så kan du trygt tenke at JA, jeg er frisk! Ingen grunn til bekymring i dette tilfellet.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar