Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. september 2015. Referansenummer: 8589

Hjerte/kar

Epilepsi og høyt blodtrykk

Hei, Jeg har diagnose venstresidig temporallappepilepsi, med kraftig redusert hukommelse/kognititive funksjoner naar syk (normal naar frisk), oekt blodtrykk (endres direkte fra rundt 115/65 naar frisk til 160/110 naar syk) og antydning utfall som hovedsymptomer. Mitt spoersmaalen er: kan hoyt blodtrykk resultere i epilepsi lignende symptomer og anfall ? Bakgrunnsinfo: Proevd de fleste epilepsimedisiner, men ingen som har hatt effekt og stort sett bare gjort meg verre og alle symptomer inkl. hoyt blodtrykk vedvart. Eneste medisin som virker paa meg hver gang er Rivotril, frisk ila noen timer inkl. normalt blodtrykk, men som jeg dsv blir tolerant av etter 30-40d.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Spørsmålet er litt utenfor mitt felt, men jeg skal forsøke å svare. 

I halvparten av tilfellene finner man ingen bakenforliggende årsak til epilepsi. Hos den andre halparten er de vanligste årsakene:

Arvelighet, hodeskade, sykdom i hjernen (svulster eller hjerneslag), infeksjoner, hjerneskade i fosterlivet, utviklingsfeil. 

Som du ser er ikke høyt blodtrykk i seg selv en årsak til epilepsi, men ved svært høyt blodtrykk kan enkelte pasienter miste bevisstheten og få kramper. Men dette sees ved svært høye trykk, og ikke ved de verdiene du har skrevet.

En annen mulighet er at mangeårig ubehandlet høyt blodtrykk føre til skade på blodårene til hjernen, og forårsake hjerneslag. Et hjerneslag kan være utgangspunkt for epilepsi. 

Dessuten vil et anfall i seg selv føre til at blodtrykket stiger midlertidig. Derfor kan det godt hende at det hos deg er anfallet som kommer først, og deretter stigningen av blodtrykket. 

Håper du og legene dine finner ut av dette. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar