Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. september 2015. Referansenummer: 8589

Hjerte/kar

Epilepsi og høyt blodtrykk

Hei, Jeg har diagnose venstresidig temporallappepilepsi, med kraftig redusert hukommelse/kognititive funksjoner naar syk (normal naar frisk), oekt blodtrykk (endres direkte fra rundt 115/65 naar frisk til 160/110 naar syk) og antydning utfall som hovedsymptomer. Mitt spoersmaalen er: kan hoyt blodtrykk resultere i epilepsi lignende symptomer og anfall ? Bakgrunnsinfo: Proevd de fleste epilepsimedisiner, men ingen som har hatt effekt og stort sett bare gjort meg verre og alle symptomer inkl. hoyt blodtrykk vedvart. Eneste medisin som virker paa meg hver gang er Rivotril, frisk ila noen timer inkl. normalt blodtrykk, men som jeg dsv blir tolerant av etter 30-40d.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Spørsmålet er litt utenfor mitt felt, men jeg skal forsøke å svare. 

I halvparten av tilfellene finner man ingen bakenforliggende årsak til epilepsi. Hos den andre halparten er de vanligste årsakene:

Arvelighet, hodeskade, sykdom i hjernen (svulster eller hjerneslag), infeksjoner, hjerneskade i fosterlivet, utviklingsfeil. 

Som du ser er ikke høyt blodtrykk i seg selv en årsak til epilepsi, men ved svært høyt blodtrykk kan enkelte pasienter miste bevisstheten og få kramper. Men dette sees ved svært høye trykk, og ikke ved de verdiene du har skrevet.

En annen mulighet er at mangeårig ubehandlet høyt blodtrykk føre til skade på blodårene til hjernen, og forårsake hjerneslag. Et hjerneslag kan være utgangspunkt for epilepsi. 

Dessuten vil et anfall i seg selv føre til at blodtrykket stiger midlertidig. Derfor kan det godt hende at det hos deg er anfallet som kommer først, og deretter stigningen av blodtrykket. 

Håper du og legene dine finner ut av dette. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar