Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. september 2015. Referansenummer: 8429

Hjerte/kar

Gallebklærefjerning og kransåresykdom.

Hei! Da jeg var 18 år (1985) ble jeg operert for gallestein, de fjernett hele galleblæren. I våres ble det konstanter at jeg hadde agina pectoris. Hadde da gått med dette i 4 år og trodd det var muskelsmerter. Ble for en uke siden bypassoperert på Feiring, da de ikke lykkes med å sette inn stent. Jeg blir 49 år om en mnd. Har ellers hatt et variert kosthold og vært en del aktiv, ingen overvekt, (158cm og 52kg). Har dessverre røkt. Mitt sp.mål er om fjerning av galleblære kan ha ført til tidligere åreforkalkning i mine årer? Mvh Gry

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Håper det går bra med deg etter operasjonen.

Det er flere studier som viser sammenheng mellom gallestein og risiko for hjerte-kar sykdom, og man tenker at det finnes felles risikofaktorer mellom disse tilstandene (f.eks kosthold). Enkelte studier har også vist en økning i risikofaktorer for hjerte-kar sykdom (f.eks høyere kolesterol) etter galleblære-fjerning, men man har ikke funnet klar økning i forekomsten av reell hjerte-kar sykdom. Noen spekulerer i at når galleblæren er fjernet kan man spise fettholdig mat uten å få smerter/gallesteinsanfall, som igjen kan gi øket kolesterol etc. Konklusjonen må da bli som følger: Dagens forskning gir ikke klare holdepunkter for at fjerning av galleblæren skulle forårsake alvorlig hjerte-kar sykdom. 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar