Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. september 2015. Referansenummer: 8571

Hjerte/kar

Har jeg angina? Stent og småkarsykdom.

Har jeg angina pectoris? Jeg hadde et lite hjerteinfarkt for 2,5 år siden og fikk satt inn en stent i en av kransarteriene. For 4 uker siden fikk jeg smerter som lignet på de smertene jeg hadde da jeg hadde infarktet. Litt atypiske smerter hvor det startet med en kvalmende,sviende smerte mellom skulderbladene, gikk ut i begge armene og strålte ut i skuldrene og kjevene. Denne gangen har forskjellen vært at jeg bare har utstråling til venstre arm og ikke noe utstråling i kjevene. Jeg ble innlagt på UNN pga disse smertene. EKG var normalt, blodprøvene også, og arbeidsEKG’et viste heller ikke noe unormalt. Ble utskrevet og havnet igjen på UNN med samme smerter 4 dager etter og da ble det gjort en angiografi som ikke viste noen forandring i kransarteriene, åren som var stentet var åpen og ellers ingen forandringer fra sist. Fra epikrisen: "Pasientens smerter kan relateres til småkarsykdom og er trolig av anginøs karakter." Fikk Imdur 30 mg og Amlodipin 5 mg i tillegg til de medisinene jeg allerede tar ( albyl-E, metoprolol, Simvastatin, Somac). Etter en uke på de nye medisinene begynte jeg å kjenne angina smerter igjen. Økte Imdur etter avt. med fastlegen til 45 mg, men jeg er ikke blitt noe bedre, snarere verre. Har våknet flere morgener med angina smerter, og i går hadde jeg det om kvelden også. I dag har jeg hatt 4 perioder med smerter og de periodene utarter seg slik: Jeg kjenner smertene og de varer ca. 2 minutter, så er de fraværende i mellom 8-15 minutter for så å komme igjen og vare 2 minutter. Slik kan jeg ha det mellom ½ - 1 ½ time. Selv om jeg tar nitrospray kan det komme tilbake etter 10 minutter. Og dette skjer når jeg sitter og ro og ikke gjør noen ting. Spørsmålet mitt er: Er det vanlig at angina opptrer på denne måten? Og hvorfor virker ikke Imdur som den skal? Med hilsen Kvinne 53 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Forstår godt din undring. Alt tatt i betraktning så ville jeg ha tenkt på andre muligheter enn angina hos deg, evt at du har mer enn en årsak til plagene. Du bruker antagelig albyl-E siden du har hatt infarkt. Denne medisinen er velkjent for å kunne irritere magen, som igjen kan gi smerter av en type som ofte forveksles med angina. Anbefaler at du snakker om denne muligheten med din lege og evt. får en henvisning til undersøkelse av spiserør/magesekk. Du står allerede på omfattende medisiner for angina (imdur, amlodipin og metoprolol), men dosene kan fortsatt forsøkes justert opp dersom magen ser fin ut og du ikke har andre forklaringer på smertene (f.eks fra muskel/skjelett i brystkassen). Det er godt håp om at man kan finne en løsning for å bedre ubehaget ditt. Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar