Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. september 2015. Referansenummer: 8637

Hjerte/kar

Hjerteoperert. Blodtrykk, kolesterol og bivirkninger av medisin.

Hei,Jeg er en kar på 55 år som ble operert for 5 tette årer i og rundt hjerte for snart 2 år siden. Hadde ingen tegn på hjertesvikt eller noe annet,bel oppdaget på rutinekontroll hos legen som da sendte meg direkte til sykehus og operasjon omgående. jeg har hatt middels høyt trykk 148/95 over noen år uten behandling,har arvelig kolesterol forhøyelse til ca 8, behandelet av og på alt etter bivirkninger di siste 10 årene, Har nå en veldig bra medisin som virker og er nede på 4.1 jeg går på albyle, ac hemmere zelozock,og en annen blodtrykkssenkende medisin. 50mg av hver 1 gang til dagen Det jeg mereker er at jeg blir fort sliten og trett av disse medisinene som setter ned hjerte frikvensen,ac, og får ikke trent så mye da jeg fort blir sliten og må sove 2 timer om dagen så å si hver dag.Så spørsmålet mitt er: kan jeg slutte med AC hemmmeren som gjør meg sliten,hva er i så fall faren med dette,kan jeg får akkutt hjertesvikt eller annen virking, det er jo i å forseg farlig å bruke ac hemmere og over tid,nyresvikt og andre bivirkninger.Hva er di anbefaling her. Takk for svar, annet enn at jeg må snakke med legen min,litt synspunkter som jeg kan ta med meg til legen hadde vært fint. Arild

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Arild, takk for viktige spørsmål!

Det høres ut som om dere har fått god kontroll på kolesterolet ditt, men blodtrykket høres jo ikke ideellt ut. Som du vet finnes det en rekke ulike blodtrykksmedisiner/hjertemedisiner som kan kombineres på ulike måter, og vanligvis kommer man til målet hos de fleste. Blodtrykket bør ikke være over 140/90 på legekontoret eller 135/80 ved hjemmemålinger.

Du forteller om en medisin som gjør deg trøtt og setter ned pulsen, dette kan høres ut som selo zok heller enn AC-hemmeren. Vil anbefale at legen din i første omgang halverer selo zok, og gjerne legger om til en enklere blodtrykksbehanding hvor flere medikamenter kombineres i en enkelt tablett, f.eks exforge. AC hemmere er i utgangspunktet moderne og gode medisiner som riktig nok kan påvirke nyrene hos enkelte som har svake nyrer fra før. Dette kan enkelt måles med blodprøver. Lykke til!

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar