Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. september 2015. Referansenummer: 8570

Lunge

Hvordan stiller man diagnosen kols?

Hvilke undersøkelser er nødvendige for å stille diagnosen KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Diagnosen kols er enkel å stille. I tillegg til at personen forteller om utviklingen av tilstanden, må det foretas en lungefunksjonstest (spirometri). Personen blåser da inn i et måleapparat med maksimal innsats. Da måler maskinen hastigheten på luftstrømmen på forskjellige tidspunkter i pustefasen, og dette regner maskinen ut i prosent av forventet verdi. Forventet verdi eller "normalverdien" må også forholde seg til alder, høyde og kjønn for å bli riktig. Det viser seg at spirometri gir et godt bilde av hvordan lungene fungerer ved å måle hvor trangt det er i bronkiene. I tillegg av andre tester kan man skaffe seg enda mer detaljert viten ved å måle hvor effektivt lungene tar opp surstoff fra luften som inhaleres og hvor store lungene er . Vanligvis vil man etterhvert også ta et røntgenbilde av lungene og måle mengden surstoff i blodet.

Men den aller viktigste undersøkelsen er spirometri. Det er en enkel og billig undersøkelse som er avgjørende for å stille diagnosen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar