Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. september 2015. Referansenummer: 8509

Hjerte/kar

K2, statiner og Diab2. Arvelighet for hjerneslag.

Kan jeg bruke K2 når jeg bruker statiner og har dia2? Flere av mine nærmeste har hatt TIA. Tenker på om jeg er arvelig disponert.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Vi mangler foreløpig tilstrekkelig forskning rundt K2 til å kunne gi klare faglige råd. Jeg kan altså ikke anbefale deg å bruke K2, men ser heller ingen vesentlige problemer med å ta dette tilskuddet sammen med et statin ved DMII. 

Det er en viss overhypighet av slag/TIA i enkelte slekter og noe av dette skyldes nok en tendens til at risikofaktorer går igjen i slekter, f.eks DMII. Med din diabetes og muligens høye kolesterol (siden du bruker statin) er det nok klokt å være bevisst på livsstil/kosthold/trening. Hvis du lever sunt og bruker nødvendig forebyggende medisin så har du god beskyttelse mot TIA.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar