Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. september 2015. Referansenummer: 8537

Hjerte/kar

Regulering av blodtrykket

Blodtrykket bestemmes av hjertets minuttvolum og den perifere karmotstand. Hva er den lovmessige sammenhengen mellom disse og hvilke faktorer kan virke inn på dem? Hilsen sykepleierstudent.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg er ikke helt sikker på hva du mener med "den lovmessige sammenheng", men det som avgjør væskeføring (eller blodgjennomstrømming) er forholdet mellom trykkforskjell og motstand. Ved høyere motstand må trykkforskjellen øke (hjertet må pumpe hardere) for å holde blodstrømmen konstant - blodstrømmingen blir mindre når motstanden øker. Som det står i bl.a. Store medisinske leksikon er formelen for dette F =ΔP/R (se https://sml.snl.no/blodoml%C3%B8pet).

Motstanden i blodkarene bestemmes av karenes lengde, diameter og viskositeten til blodet. Lengden kan man ikke gjøre noe med for å endre blodstrømmen. Den faktoren som betyr aller mest for å bestemme motstanden mot blodstrømmen er karenes diameter. Ved åreforkalkning innsnevres arteriene og arteriolene pga. sykelige forandringer i karveggen, og i en trang blodåre blir blodet kraftig bremset av friksjonskreftene. Med alderen blir blodårene også mindre elastiske og mister noe av evnen til å utvide seg, slik at blodtrykket øker.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar